Tientallen rijinstructeurs aan de slag als pakketbezorgers

Een kleine 200 rijinstructeurs hebben inmiddels gehoor gegeven aan de oproep van Wouter Eijkelenkamp, medeoprichter en ceo van Dation Rijschoolsoftware, om als pakketbezorger aan de slag te gaan.
Daarmee is het initiatief om taxichauffeurs en rijinstructeurs tijdens de lockdown aan het werk te houden, vooralsnog erg succesvol. Binnen een dag hadden zich volgens Eijkelenkamp al zo’n 60 rijscholen gemeld en daags na zijn oproep was de eerste al onderweg met pakketjes.

Het initiatief bood tijdens de kerstdagen voor een groot aantal lokale ondernemers uitkomst, zegt Eijkelenkamp. “Veel slijterijen die nul op het rekest hadden gekregen van de grote bezorgingsdiensten, konden dankzij onze chauffeurs op de valreep toch nog kerstpakketten bezorgen.” Ook bedrijven die kerstpakketten in eerste instantie hadden klaarstaan voor medewerkers om af te halen, waren dankzij de bezorgdienst in staat deze te laten bezorgen.

Verkeersschool Nelen was onlangs nog in de weer met pakketjes voor ING

Van Terneuzen tot aan Den Helder

Een van de eerste deelnemende ondernemingen was taxibedrijf annex rijschool Brookhuis uit Twente, die gelijk met pakketbezorging in de regio aan de slag ging. Vier instructeurs van Verkeersschool Nelen in Amsterdam zijn onlangs in de weer geweest voor ING, om in de omgeving van het hoofdkantoor pakketten te bezorgen.

Onder de deelnemers zijn daarnaast relatief veel rijinstructeurs van NXXT Verkeersscholen. Aangezien dit bedrijf rijscholen verspreid over Nederland heeft, is er tevens landelijke dekking voor de bezorgdienst. “Met de aangesloten taxibedrijven en rijscholen zitten we letterlijk van Terneuzen tot aan Den Helder”, aldus Eijkelenkamp.

De grote onderscheidende factor van taxibedrijven en rijscholen die op de bezorgingstak van Dation-zusterbedrijf YesHugo aangesloten zitten, is de regiofunctie die zij kunnen vervullen. Op die manier hebben de speelgoedwinkel of kledingzaak in de dorpsstraat ineens ook zijn ‘eigen’ bezorgdienst, en dat met ervaren chauffeurs die een eigen voertuig hebben.

Dat is wat Eijkelenkamp betreft een goede niche. “We zijn erg goed in het koppelen van een regionale ondernemer aan een vervoerder, om bundels van regionale pakketten te bezorgen.” De ambitie om met grote namen zoals DHL of UPS te concurreren, is er niet.

Veel instructeurs voeren sinds vorige week heel andersoortig werk uit

Routeplanning deden we nog helemaal handmatig

De pakketbezorging ging afgelopen zomer mondjesmaat van start via taxibedrijven, die normaliter sowieso al leeg heen of terug rijden en sinds de coronacrisis alleen nog maar minder te doen kregen. Het aantal pakketten nam met de aankondiging van de aangescherpte coronamaatregelen echter ineens een grote vlucht, tot meer dan 1.000 stuks op een dag.

Plotseling waren er veel meer chauffeurs nodig, vertelt Eijkelenkamp, waarop het idee geboren was om ook de rijscholen bij het initiatief te betrekken. Tegelijkertijd werden gesprekken aangeknoopt met een aantal grote webshops, bedrijven die in kerstpakketten doen en zaken zoals wijninkoop handels.

Daarmee waren niet direct alle obstakels overwonnen. Zo was de routeplanning in de eerste dagen een helse klus. Veel lesauto’s hebben weliswaar een navigatiesysteem, maar geen routeplanner zoals in een taxi. Hierdoor had de planning in de beginfase meer weg van guerrilla logistiek, dat leunde op Excel en Google Maps.

“De routeplanning deden we nog helemaal handmatig, wat uiteraard niet te doen was. Daarom gebruiken we nu het transport management systeem van het taxi-netwerk, zodat de software de optimale route uitstippelt voor de chauffeurs.”

Veel lesauto’s gebruiken transport management systeem van het taxi-netwerk

Zolang voertuigen leeg rondrijden, kunnen er pakketten mee

Inmiddels is het aantal aanmeldingen voor de bezorgdienst vanuit rijschoolland volgens Eijkelenkamp over de piek heen. En ondanks dat er wat Eijkelenkamp betreft geen limiet is aan het aantal rijinstructeurs dat zich kan aansluiten, heeft het initiatief inmiddels meer baat bij meer regionale pakketbundels, want het is vooralsnog niet zo dat elke taxi of lesauto dagelijks op de weg is. Op een rustige dag rijden er gemiddeld 20 à 25 chauffeurs rond, terwijl dat op een drukke dag zomaar het drievoudige kan zijn.

De grote vraag is wat er het de bezorgdienst zal gebeuren als de huidige lockdownmaatregelen versoepelt worden. Hebben rijscholen dan bijvoorbeeld nog tijd om te bezorgen? Eijkelenkamp ziet in ieder geval toekomst in de bezorging van regionale bundels, ook buiten de feestdagen om. “Zo lang er voertuigen leeg rondrijden, of dat nu een taxi of een lesauto is, kunnen er wellicht pakketten mee. Op die manier maken we het logistieke netwerk in Nederland efficiënter”.

Lees meer:

 

Onze rijles regio’s

Scooter rijscholen Utrecht
Motorrijscholen Utrecht
aanhanger rijschool Utrecht
vrachtwagen rijschool Utrecht
rijscholen Benschop ,rijscholen Bilthoven ,rijscholen Breukelen ,rijscholen Bunnik ,rijscholen De Bilt ,rijscholen De Meern ,rijscholen Harmelen ,rijscholen het Goy ,rijscholen Houten ,rijscholen IJselstein ,rijscholen Kamerik ,rijscholen Kockengen ,rijscholen Leidsche Rijn ,rijscholen Linschoten ,rijscholen Lopik ,
rijscholen Maarssen ,rijscholen Montfoort ,rijscholen Nieuwegein ,rijscholen Oudewater ,rijscholen Overvecht ,rijscholen Schoonhoven ,rijscholen Terwijde ,
rijscholen Utrecht ,rijscholen Veldhuizen ,rijscholen Vianen ,rijscholen Vleuten ,rijscholen Woerden , rijscholen Zeist ,

Motorrijles regio’s

Motorrijschool Houten, Motorrijschool Nieuwegein, Motorrijschool Overvecht, Motorrijschool Lopik, Motorrijschool Hagestein, Motorrijschool Geldermalsen, Motorrijschool Tiel, Motorrijschool CulemborgMotorrijschool Everdingen, Motorrijschool Lexmond, Motorrijschool Schalkwijk, Motorrijschool Montfoort, Motorrijschool Leidsche RijnMotorrijschool De Meern,  Motorrijschool Vleuten, Motorrijschool Schoonrewoerd, Motorrijschool Het Goy, Motorrijschool Amersfoort, Motorrijschool Odijk, Motorrijschool Bunnik, Motorrijschool ZeistMotorrijschool Bilthoven, Motorrijschool De Bilt, Motorrijschool Woerden, Motorrijschool BreukelenMotorrijschool Maarssen, Motorrijschool Overvecht, Motorrijschool Oudewater, Motorrijschool Linschoten,  Motorrijschool Leerdam, Motorrijschool Utrecht en Motorrijschool Vianen

Onze rijles sites en Partners

CBR Utrecht
Rijschool Register

marketingbureau Utrecht
Car Center Utrecht
Occasions kopen
Occasions kopen utrecht
tweedehands auto
auto kopen
Benefice boekhouding
Nagelstudio Utrecht
Beddengoed kopen
Dekbeddengoed
Nagelstudio de Meern
Nagelstudio Woerden
Nagelstudio Vleuten

caravanhoes kopen

Nagelstudio Utrecht
Tuinaanleg Utrecht
Tuinonderhoud Utrecht
Tuinman Utrecht
Tuinrenovatie Utrecht
Tuinaanleg
Tuinonderhoud
Tuinman
Tuinrenovatie

Schilder Amersfoort, Schilder Amsterdam, Schilder Rotterdam, Schilder Utrecht, Schilder Arnhem, Schilder Den Haag, Schilder Den Bosch, Schilder Almere, schilder, schildersbedrijf, Schilder Amersfoort, Schilder Amsterdam, Schilder Rotterdam, Schilder Utrecht, Schilder Arnhem, Schilder Den Haag, Schilder Den Bosch en Schilder Almere
Schilder abonnement
onderhoudscontract schilderwerk